Ingen rendyrket diett her i huset, men en stil og en holdning for et godt og sunt liv med variasjon i dagens meny. Vi lager mat fra havet på tradisjonell måte. Blåskjellvariasjoner, steinbit som en grateng, en stekt flyndre med skagenrøre, lettrøkt kolje med sennepssaus eller et og annet grep som peruansk ceviche, akkar «tempura» og sprøstekt fiskeburger. Ingen kompleksitet i tilberedningen.

Fiskens beste venn er salt. Det får frem det beste av smak og konsistens. Saltet gir fast tekstur. Jeg salter breiflabb, steinbit, torsk og lysing. Andre slag også. Drysser fingersalt på fisken og venter noen minutter. Skyller av saltet når det har gjort jobben. Deretter går det i grytene.

Fisk og skalldyr roper etter naturens enkelhet. Olivenolje med friske urter og sitron eller aromatisk smør erstatter all verdens kompliserte innkokte sauser. Sterke sauser som maskerer den elegante fisken blir triste greier.

Det er godt å ha oppskrifter, mål og vekt i ryggen, men det handler like mye om å være til stede over grytene, være konge over varmen, kjenne lukten av smør og hvitløk, høre at det steker, se forvandlingen fra råvare til et spiselig mesterverk.

Fisken er nok i seg selv, men er best i selskap med en karakteristisk saus med friske urter og et enkelt garnityr som én grillet grønnsak, syrlige halvtørkede tomater, poteter, pasta eller japansk ris – eller all verdens innfall. Krydder og friske aromater for å gi liv og smak. Svart pepper, grønn pepper, hvit pepper, chili, timian, basilikum, estragon, rosmarin. Det vi har i øyeblikket.

For å lykkes må du skape en allianse med din fiskehandler, den lokale fiskedisken, fiskebilen eller fiskerne, folk som kan faget sitt, som vil gi deg det mest fristende og ferskeste fra dagens fangst.

Det er lett å glemme at fisk kommer fra havet og at det er stolte fiskere som trosser vær og vind, i storm og i solskinn, for å gi oss opplevelsen av nystekt torsk, hvitting og annen sjømat i trygge hus og hytter. Det er lett å glemme at ute på havet herjer uvær. Det er lett å glemme å være ydmyk for alt havet gir. Det er lett å være likegyldig og tro at fisken ligger på disken hver eneste dag.

Det er lett å si at mat må være spennende. Som livet selv. Å lage et enkelt måltid gir glede og inspirasjon. Kunsten å koke er en fredfull handling som sprer godhet. Det er smart å lære seg noen enkle grep, øve inn noen retter som garantert vil gjøre deg populær. Folk vil takke deg for at du gir av deg selv.